אורטופטיקה, משמעותה ראייה ישרה, הקליניקה עוסקת באבחון ובטיפול בהפרעות בראייה דו עינית, בתנועות העיניים ובתיאום ביניהן, כולל בדיקת תנועות עיניים, מיקוד, בדיקת פזילה, מדידת תפקוד הראייה הדו-עינית, עין עצלה וראייה תלת מימדית.
הקליניקה מתמחה בפתרון בעיות ראייה אצל ילדים – ומציעה שלל שיטות טיפול, בהתאמה אישית לבעיה ולגיל הילד. כמו כן, בקליניקה מטפלים גם בבעיות בתפקודי ראייה של מבוגרים. לקליניקה מטרה אחת, להביא לכך ששתי העיניים יתפקדו יחד, לקבלת נוחות בשימושים השונים של העיניים.
השלב הראשון בטיפול בקליניקה – אבחון אורטופטי
החלק הראשון בתהליך האבחון, הינו אנמנזה של המטופל. התחקור כולל שאלות על תלונות המטופל, הסימפטומים, תדירות הסימפטומים, מתי הם באים לידי ביטוי, האם יש קושי מיוחד בקריאה, כאבי עיניים, כאבי ראש, צריבה בעיניים, קושי במיקוד לקרוב, לרחוק או במעברים ביניהם, טשטוש, כפילות ראייה. אצל ילדים, במיוחד, נשאלות שאלות לגבי התפקוד של הילד בגן/בכיתה, האם הוא מתקשה בקריאה, מדלג על מילים, האם השורות קופצות לו בקריאה, והאם הוא מתקשה להעתיק מהלוח, ולהתרכז בשיעור. כמובן נבחן גם הרקע הרפואי של המטופל. בחלק השני נבדקים תפקודי הראייה של המטופל. כגון, חדות הראייה, תנועות העיניים, יכולת המיקוד בראייה מקרוב, יתרות המיזוג לרחוק ולקרוב, כלומר, עד כמה העיניים מסוגלות למזג את התמונה, להתכנס ולהתבדר במבט לרחוק ובמבט לקרוב. בנוסף, מתבצעת בדיקת פזילה, במידה ויש פזילה, בוחנים האם הפזילה הינה קבועה או לא, האם מדובר בפזילה גלויה או סמויה, האם שתי העיניים מעורבות בפזילה או רק אחת מהן, האם הפזילה היא רק לרחוק / לקרוב או גם לרחוק וגם לקרוב, האם הפזילה משתנה בכיווני מבט שונים, האם זו פזילה התלויה בשרירי העיניים או האם מדובר בפזילה שיתוקית בה יש מעורבות של העצבים האחראיים על שרירי העיניים, האם זו פזילה הניתנת לתיקון ע"י משקפיים והאם יש עין עצלה. כמו כן, נבדקת גם יכולת האקומודציה, ההתכנסות והראייה התלת מימדית. בשלב השלישי, מרוכזים כל הממצאים והתלונות של המטופל לבניית תוכנית טיפול המותאמת לו.
השלב השני – טיפול אורטופטי
הטיפול האורטופטי נבנה בהתאמה אישית למטופל על פי תוצאות האבחון.
כשמדובר בעין עצלה חלון הזמן לטיפול מוגבל לגיל הצעיר, עד גיל 8 לערך. זאת מכיוון, שיש תקופה קריטית, בגיל הרך, בה עדיין המוח הינו פלסטי, ומערכת הראיייה מתפתחת. לכן, טיפול בעין עצלה בגילאים הצעירים הינו בעל סיכויי הצלחה גבוהים, וככל שאנו מתקרבים לקצה הטווח, גיל 8-10 לערך, סיכויי ההצלחה של הטיפול הולכים וקטנים. מכאן, החשיבות לאבחון מוקדם. מטרת הטיפול הינו גירוי של העין העצלה, כדי למנוע דיכוי של התמונה המגיעה מעין זו, במטרה לגרום לה לשתף פעולה עם העין הטובה, לקבלת ח"ר טובה בשתי העיניים וראייה דו עינית.
בשלב הראשון בטיפול בעין עצלה יש לטפל בגורם לליקוי, במצב של פזילה למשל, לעיתים הפתרון הינו ניתוח ולעיתים הפתרון הינו תיקון אופטי ע"י משקפיים.
במידה והליקוי של העין העצלה, נובע מליקוי אופטי, השלב הראשון יהיה מתן משקפיים/עדשות מגע, בשלב הבא יתבצעו פעולות לגירוי הראייה מאותה עין, ע"י שילוב של טיפול מסורתי, הכולל סגירה של העין הטובה לכמה שעות ביום, יחד עם טיפול בקליניקה עם התוכנה הייחודית המאפשרת עבודה דו עינית עם משקפי פולרויד בצורה חווייתית של משחקי מחשב.
כאשר מדובר בבעיית מיקוד ראייה, הכוללת קושי בהתכנסות של העיניים בעבודה ממושכת מקרוב, הטיפול מסייע להרחבת טווח העבודה של שרירי העיניים. ישנם מכשירים שונים לעבודה על הטכניקות השונות, המגרים התכנסות והתבדרות של שרירי העיניים, זאת בשילוב התוכנה הייחודית בה יש אפשרויות מגוונות לחיזוק תפקודי הראייה השונים. בנוסף, המטופל מקבל הנחיות להמשך תרגול בבית.
בתוכנה יש שימוש במשחקים שונים בהתאם לגיל הילד/המטופל. משך הטיפול כ- 10-12 מפגשים, כאשר התהליך כולל גם אפשרות לתרגול בעזרת תוכנה ביתית. מטרת התרגול היא לקבוע אלמנט מייצג לכל עין, ואלמנט משותף, ולוודא חיבור ביניהן. עבודה בתלת מימד תומכת בראיית מכלול התמונה הגדולה. בנוסף, יש עזרים נלווים בטכנולוגיה מאוד מתקדמת.
לאחר שמטופל סיים את סידרת המפגשים ויש תוצאה מספקת, הוא יוזמן לבדיקת מעקב במהלך החודשים הבאים.